Asya borsaları sallanıyor: Ticaret görüşmeleri mi, Savaş gölgesi mi? (7 Mayıs 2025)

Asya Borsaları, Ticaret Müzakereleri ve Jeopolitik Gerilimlerle Dalgalı Bir Seyir İzliyor

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret müzakerelerine dair iyimserlik ve Çin’in ekonomiyi destekleyici adımlarıyla hareketlenirken, Hindistan-Pakistan arasındaki jeopolitik gerilimler nedeniyle karışık bir seyir izliyor.

ABD ve Çin yetkililerinin tarife görüşmeleri için bir araya geleceği haberi ve Çin’in zorunlu karşılık oranlarını düşürerek piyasalara 1 trilyon yuan (yaklaşık 139 milyar dolar) likidite sağlayacağı açıklaması, piyasalarda olumlu karşılandı. Çin Merkez Bankası (PBoC), 8 Mayıs’tan itibaren 7 gün vadeli ters repo faizini yüzde 1,5’ten yüzde 1,4’e indirirken, 15 Mayıs’tan itibaren zorunlu karşılık oranını 50 baz puan düşüreceğini duyurdu.

Küresel piyasalarda, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin’in bu hafta anlaşma zemini arayacağı beklentisi, ticaret gerilimlerini hafifletebileceği umudunu artırıyor.

Ancak, Hindistan ile Pakistan arasındaki çatışmalar yatırımcıları endişelendiriyor. Pakistan, Hindistan’ın füze saldırılarında 26 kişinin öldüğünü, 46 kişinin yaralandığını bildirdi. Pakistan ordusu, Hindistan’a ait 5 savaş uçağı ve 1 dronu düşürdüğünü açıkladı. Hindistan, 22 Nisan’daki terör saldırısına misilleme olarak 6 Mayıs’ta Pakistan ve Azad Keşmir’e füze saldırıları düzenlemişti.

Analistler, jeopolitik risklerin henüz fiyatlamalara tam yansımadığını belirtiyor. Japonya’da nisan ayı hizmet sektörü PMI 52,4, bileşik PMI ise 51,2 olarak açıklandı.

Bu gelişmelerle, Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 düşüşle 36.755 puandan, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,6 artışla 2.573 puandan kapandı. Çin Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 yükselerek 3.337 puana, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,6 kazançla 22.788 puana ulaştı. Hindistan Sensex endeksi ise yüzde 0,1 kayıpla 80.569 puanda işlem görüyor.

Related Posts

Türkiye’nin dev markası iflasa sürükleniyor! 50 ülkeye ihracat yapıyor

1995 yılında Eskişehir’de kurulan ve 50’den fazla ülkeye ihracat yaparak ürünlerini pazarlayan Türkiye’nin dev markası Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. 50 bin m2’lik arsasında 31 bin …

Sadece 1 günde 282 kilogram altın el değiştirdi

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın, haftanın işlem gününü yükselişle kapattı. Standart altının kilogram fiyatı, önceki güne göre yüzde 0,2 artarak 4 milyon 296 bin lira oldu. Gün içinde altının en düşük …

Hazine’den kamu harcamalarına sıkı takip: Yapay zeka dönemi başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Mevzuata aykırı harcamalar için denetim ve inceleme süreçleri başlatarak kamu harcamalarında verimliliği ve hesap verebilirliği önceliklendiriyoruz” dedi.Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada …

Doğal gazda işlem tutarı iki katına çıktı

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi dikkat çekici bir artış gösterdi. 1 Temmuz tarihli verilerde, günlük işlem hacmi 16 milyon 664 bin 68 liraya ulaştı. Bu rakam, bir önceki günkü 8 …

Altın almak için en doğru saat açıklandı! Fiyatlar bu zaman diliminde düşüyor

Altın alımında doğru gün kadar doğru saat de büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre, özellikle sabah saatleri fiyatların daha düşük ve istikrarlı seyrettiği dönemler olarak öne çıkıyor. Gün içindeki dalgalanmaları takip etmeyen yatırımcılar ise zarar etme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

‘Aflatoksin’ ihracatı kısıtlayabilir

Tarım ürünleri ihracatında yaşanan kalıntı sorunu, alınan tedbirlere rağmen sona ermedi. Kuru incir ihracatında uygulanan sıkı kontrole rağmen Aflatoksin ve Okratoksin-A uygunsuzluğu bildirimlerinde artış yaşanması, Avrupa Birliği’ne ihracat kısıtlamaları gibi ciddi tedbirleri gündeme getirirken, alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığı da ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir