Türkiye’nin gerçek refah seviyesi açıklandı: 36 ülke arasında son sıralardayız

TÜİK, 2024 Yılına Ait Satın Alma Gücü Paritesi Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin “Satın Alma Gücü Paritesi” verilerini kamuoyu ile paylaştı. Satın Alma Gücü Paritesi (SGP), farklı ülkelerde standart bir mal ve hizmet sepetinin fiyat oranını tanımlayan ayrıntılı bir ölçüdür. Bu sayede uluslararası fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapmak mümkün hale gelir.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye’nin kişi başına GSYH endeks değeri 71 birim olarak belirlendi. Bu değer, 27 AB ülkesi için hesaplanan ortalama 100 birimin altında kalarak AB ortalamasının %29 altına denk geldi.

SGP’ye göre yapılan karşılaştırmalar, 27 AB ülkesi, 3 EFTA ülkesi ve 6 aday ülkeyi kapsayarak geniş bir perspektif sunmaktadır. Bu karşılaştırmalar sonucunda Lüksemburg’un en yüksek, Bosna Hersek’in ise en düşük kişi başına GSYH endeksine sahip olduğu tespit edilmiştir.

Avrupa Ortalaması 100, Türkiye’nin Oranı 80

Ülkelerin gelişmişlik düzeylerini karşılaştırırken kişi başına GSYH değeri önemli bir kriter olarak öne çıkar. Ayrıca kişi başına fiili bireysel tüketim endeksi de tüketici refahını analiz etmede önemli bir gösterge olarak kabul edilir. Türkiye’nin kişi başına fiili bireysel tüketim endeksi AB ortalamasının %20 altında kalarak 80 olarak belirlenmiştir.

AB’de 100 euroluk bir mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 47 euroya denk geldiği fiyat düzeyi endeksi, ülkeler arasındaki alım gücünü gösteren önemli bir ölçüdür.

Eurostat ve OECD tarafından yürütülen Avrupa Karşılaştırma Programı çerçevesinde elde edilen veriler, Türkiye’nin ekonomik performansı ve tüketim alışkanlıkları hakkında önemli ipuçları vermektedir.

2024 Yılı Kişi Başına GSYH Değerleri

  • Lüksemburg: 242
  • İrlanda: 211
  • Norveç: 163
  • İsviçre: 151
  • Hollanda: 136
  • Bosna Hersek: 35

Related Posts

KOBİ’lere yeni Nefes Kredisi

KOBİ’lere destek olmak üzere TOBB, KGF ve bankalar güç birliği yaptı. Nefes Kredisi’yle azami 2.5 milyon TL kredi kullanılabilecek.

Maliye’nin vergi denetimleri sonuç verdi! 18 bin şirket matrah artışına gitti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulunun (VDK) Beyanname Gözetim Programı kapsamında, beyan dönemi öncesinde riskli bularak temasa geçtiği 18 bin mükellefin, kurumlar vergisi matrahını 32 milyar lira artırması sağlandı.

Türkiye’nin dev markası iflasa sürükleniyor! 50 ülkeye ihracat yapıyor

1995 yılında Eskişehir’de kurulan ve 50’den fazla ülkeye ihracat yaparak ürünlerini pazarlayan Türkiye’nin dev markası Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. 50 bin m2’lik arsasında 31 bin …

Sadece 1 günde 282 kilogram altın el değiştirdi

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın, haftanın işlem gününü yükselişle kapattı. Standart altının kilogram fiyatı, önceki güne göre yüzde 0,2 artarak 4 milyon 296 bin lira oldu. Gün içinde altının en düşük …

Hazine’den kamu harcamalarına sıkı takip: Yapay zeka dönemi başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Mevzuata aykırı harcamalar için denetim ve inceleme süreçleri başlatarak kamu harcamalarında verimliliği ve hesap verebilirliği önceliklendiriyoruz” dedi.Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada …

Doğal gazda işlem tutarı iki katına çıktı

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi dikkat çekici bir artış gösterdi. 1 Temmuz tarihli verilerde, günlük işlem hacmi 16 milyon 664 bin 68 liraya ulaştı. Bu rakam, bir önceki günkü 8 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir