Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Etleri Sebzelerle Pişirin

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin bir besin olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etten ayrılan yağlı kısmın etteki yağ oranının yüzde 20 olduğunu belirtiyor. Kronik hastalığı olanlar için yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri önemli. Arslansoyu, etlerin haşlama veya ızgara şeklinde pişirilmesi gerektiğini hatırlatıyor. E ve C vitamini içermeyen etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerekir. Bu yöntem besin çeşitliliğini artırır ve mineral emilimini destekler.

Mangalın Isısına Dikkat Edin!

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda et pişirme yöntemlerinin genellikle yanlış olduğunu vurguluyor. Yüksek sıcaklıkta pişirilen etin kanserojen maddeler oluşturabileceğini belirten Arslansoyu, etin yanmasıyla heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonun (PAH) ortaya çıktığını ifade ediyor. Bu maddelerin etle temasından kaynaklandığını belirten Arslansoyu, mangalın harlı ateşte tutulmamasını ve etlerin alevle değil közle pişirilmesini öneriyor.

Baharatlarla ve Otlarla Marine Edin

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin baharat ve otlarla marine edilmesinin kanserojen madde oluşumunu azalttığını belirtiyor. Harlı ateşin ette kanserojen maddeler oluşturduğuna dikkat çeken Arslansoyu, mangal ve ızgaraların temizliğine ve etlerin doğru şekilde pişirilmesine önem verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Etleri marine ederek maddelerin oluşumunu azaltabilirsiniz.

Etleri Tüketmeden Önce Dinlendirin

Kurban Bayramı’nda kesilen etlerde hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin kesilmesinden sonra dinlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Etlerin hemen tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Arslansoyu, etlerin kesilir kesilmez 5-6 saat serin bir yerde bekletilmesi gerektiğini, ardından buzdolabında muhafaza edilmesi gerektiğini öneriyor. Etlerin çiğ ya da az pişmiş şekilde tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Arslansoyu, etlerin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bayram Günü İçin Beslenme Önerileri

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın.
  • Az ve sık aralıklarla beslenin.
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin.
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun.
  • Bol su tüketin.
  • Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin.
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın.

Related Posts

Yaşla birlikte gelen tehlike! Bu 5 sinyal beyninizin yardım çığlığı olabilir

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Doktor Anıl Canbaş neden öldü?

Doktor Anıl Canbaş hayatını kaybederken, tıp camiasını da yasa boğuldu. Dr. Anıl Canbaş’ın ölüm nedeni otopsi ile ortaya çıktı. 

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Evli olmak kaygıyı azaltıyor mu? Bekarlar üzerindeki etkisi şaşırttı

İstanbul Aile Vakfı’nın 4 bin 500 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, evli bireylerin bekarlara kıyasla daha az kaygılı olduğu tespit edildi. Uzmanlar geciken evliliklerin psikolojik ve fiziksel riskler barındırdığına dikkat çekti.

Sivas’taki cenazede neden maske taktılar? Yanlış biliyoruz: ‘2 koku keneyi çekiyor’

Sivas’ta nisan ayı başından bu yana Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisiyle hastaneye kaldırılanların sayısı 20’yi geçti. Şimdiye dek 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü’yle birlikte 3 kişi yaşamını yitirdi. Metehan bebek vakası ise hem trajik seyri hem de dikkat çeken maske detayıyla kamuoyunun ve uzmanların gündeminde.

Sadece bir hafta bu yiyeceklerden uzak durdu, kendini çok daha iyi hissettiğini söyledi!

Trilyonlarca mikroorganizmanın oluşturduğu “görünmez organ” mikrobiyota, sindirimden bağışıklığa, ruh halinden nörodejeneratif hastalık riskine kadar sağlığımızı baştan aşağı düzenliyor. Uzmanlar, dengeli bir mikrobiyota için lif ve fermente gıdaları, probiyotik takviyeleri, düzenli egzersiz ve kaliteli uykuyu şart koşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir