Maliye’nin vergi denetimleri sonuç verdi! 18 bin şirket matrah artışına gitti

Vergi Denetim Kurulu’nun nisan ayında başlattığı Beyanname Gözetim Programı, mükelleflere önemli bilgilendirme fırsatı sunuyor. Program sayesinde beyan öncesi mükelleflerle iletişime geçilerek risk durumları hakkında detaylı bilgi veriliyor ve böylece daha doğru beyanlar alınması hedefleniyor.

Program kapsamında yapılan tespitler sonucunda 500 bin mükellef tarandı ve 2,9 trilyon lira ticaret hacmi olan 40 bin mükellefin riskli olduğu belirlendi. Bu mükellefler gönüllü uyum sürecine davet edilirken, 18 bin mükellef ise kurumlar vergisi matrahını 32 milyar lira artırdı.

Öte yandan, 2023 ve 2024 yılı geçici beyanlarında zarar açıklayan 1046 mükellefin 2,36 milyar lira matrah artışı yaparak kar açıkladığı tespit edildi. Bazı mükellefler ise müfettişlerin kendileriyle iletişime geçmesini beklemeden beyanlarını düzeltti. Bu çerçevede 837 mükellef, matrahını 502 milyon lira artırırken, 234 milyon lira zararı beyanından çıkardı.

Program kapsamında yer alan mükelleflerin yarısının matrahlarında düzeltmeye gittiği, bazılarının ise verdiği izahlarla riskli durumdan çıktığı belirtildi. Beyanname Gözetim Programı’nın başarı oranının yüzde 70 olduğu değerlendirilirken, uyum göstermeyen mükelleflere yönelik denetim çalışmalarının başlatılacağı da gelen bilgiler arasında.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gönüllü uyum mekanizmasının önemine dikkat çekerek, yeni analiz teknikleri ve saha denetimleri sayesinde riskli mükelleflerin rahatlıkla tespit edildiğini vurguladı. Bakan Şimşek, mükelleflerin denetim öncesi şans tanındığını belirterek, denetim yükü ve bürokrasi oluşturmayacak çözüm odaklı çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Related Posts

Türkiye’nin dev markası iflasa sürükleniyor! 50 ülkeye ihracat yapıyor

1995 yılında Eskişehir’de kurulan ve 50’den fazla ülkeye ihracat yaparak ürünlerini pazarlayan Türkiye’nin dev markası Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. 50 bin m2’lik arsasında 31 bin …

Sadece 1 günde 282 kilogram altın el değiştirdi

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın, haftanın işlem gününü yükselişle kapattı. Standart altının kilogram fiyatı, önceki güne göre yüzde 0,2 artarak 4 milyon 296 bin lira oldu. Gün içinde altının en düşük …

Hazine’den kamu harcamalarına sıkı takip: Yapay zeka dönemi başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Mevzuata aykırı harcamalar için denetim ve inceleme süreçleri başlatarak kamu harcamalarında verimliliği ve hesap verebilirliği önceliklendiriyoruz” dedi.Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada …

Doğal gazda işlem tutarı iki katına çıktı

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi dikkat çekici bir artış gösterdi. 1 Temmuz tarihli verilerde, günlük işlem hacmi 16 milyon 664 bin 68 liraya ulaştı. Bu rakam, bir önceki günkü 8 …

Altın almak için en doğru saat açıklandı! Fiyatlar bu zaman diliminde düşüyor

Altın alımında doğru gün kadar doğru saat de büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre, özellikle sabah saatleri fiyatların daha düşük ve istikrarlı seyrettiği dönemler olarak öne çıkıyor. Gün içindeki dalgalanmaları takip etmeyen yatırımcılar ise zarar etme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

‘Aflatoksin’ ihracatı kısıtlayabilir

Tarım ürünleri ihracatında yaşanan kalıntı sorunu, alınan tedbirlere rağmen sona ermedi. Kuru incir ihracatında uygulanan sıkı kontrole rağmen Aflatoksin ve Okratoksin-A uygunsuzluğu bildirimlerinde artış yaşanması, Avrupa Birliği’ne ihracat kısıtlamaları gibi ciddi tedbirleri gündeme getirirken, alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığı da ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir