Doris Herrmann: Türkiye’de kalite güvencesi rekabetçi dünya için zorunlu

Akreditasyon, Eğitim Kalitesini Nasıl Artırır?

ENQA Başkan Yardımcısı ve AQAS Direktörü Doris Herrmann, Haberler.com stüdyosunda Saygı Ünlü’nün sunduğu Bilim Gündemi programına katılarak Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda kalite güvencesi politikalarının önemine değindi. Türkiye’de uygulanan akreditasyon zorunluluğundan Avrupa standartlarının geleceğine kadar pek çok konuyu değerlendiren Herrmann, öğrenci merkezli eğitimin önemine vurgu yaptı.

Akreditasyon, Program Kalitesini Yükseltiyor

Akreditasyonun öğrencilere etkisini tartışan Herrmann, “Tüm ulusal ve uluslararası akreditasyon türlerinin amacı eğitim programlarının kalitesini artırmaktır. Harici uzmanlar programları değerlendirir ve geliştirme önerileri sunar. Akredite bir programdan mezun olmanın Avrupa’da tanınmayı kolaylaştırdığını belirtti.

Avrupa’da Otomatik Tanıma Yolunda

Avrupa’da eğitimde tanınmanın artık daha kolay olduğunu belirten Herrmann, “Akredite ve tanınmış bir programdan mezun olanların Avrupa’daki diğer kurumlarca otomatik olarak tanınması hedefleniyor” dedi ve otomatik tanıma için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin Akreditasyon Yatırımı

Türkiye’de üniversitelere getirilen akreditasyon zorunluluğunu değerlendiren Herrmann, “Türkiye Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun üniversiteleri kalite güvencesi sürecine yönlendirmesinin akıllıca bir adım olduğunu düşünüyorum. Rekabetçi bir dünyada gelişmek ve eğitimi iyileştirmek önemlidir” şeklinde konuştu.

En Çok Başvuru Alan Alanlar

AQAS verilerine göre, Türkiye’de en popüler akreditasyon başvurularının işletme, ekonomi ve hukuk programlarından geldiğini belirten Herrmann, “Toplam başvuruların 85’inin 45’i bu alanlardan. Beşeri bilimler, mühendislik ve sanat daha az başvuru alıyor” şeklinde bilgi verdi.

Öğrenci Odaklı Öğrenme Önemli

Herrmann, Avrupa’da planlanan yeni standart güncellemelerinden bahsederek, “ESG standartlarında öğrenci merkezli öğrenmenin güçlendirilmesi öncelikli olacak” dedi. Öğrencilerin pasif dinleyiciler olmaktan çıkıp, öğrenme süreçlerine aktif katılım sağlamalarının hedeflendiğini belirtti.

Related Posts

Camideki korkunç cinayetin görüntüleri ortaya çıktı

Kayseri’de Yasin Ş.’nin (32), 1 hafta önce park yeri nedeniyle tartıştığı komşusu Şevki Tanrıkulu’nu (63) camide namaz kılarken bıçaklayarak öldürdüğü olayın güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

İsrail’in vahşeti sürüyor! Yardım girişi kısıtlandı, 4 yaşındaki bir kız çocuğu hayatını kaybetti

Filistin resmi ajansı WAFA’nın Gazze Şeridi’ndeki Aksa Şehitleri Hastanesi kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, 4 yaşındaki Rezzan Ebu Zahir, yetersiz beslenme ve açlıktan kaynaklanan komplikasyonlar sonucu yaşamını yitirdi. Türkiye’den İsrail’e …

Türk Savunma Sanayi’nden Lazer Silahlı Hibrit Araç

Roketsan ve FNSS, IDEF 2025’te lazer silahlı hibrit araç çözümünü tanıtmayı planlıyor.

Gazze’de Açlık Çığlığı

İsrail ablukasındaki Gazze’de açlık ve insani kriz derinleşiyor. Çocuklar çığlık atıyor.

Eski CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık yaşamını yitirdi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) eski milletvekillerinden Prof. Dr. Lale Karabıyık, 60 yaşında hayatını kaybetti.

Azimli ve disiplinli çalışma başarıyı getirdi: Bayburt LGS birincisi çocukluk hayaline adım adım ilerliyor

Günde 2 saatini ders çalışmaya ayırdığını belirten İmamoğlu, tercihinin fen lisesinden yana olacağını ifade etti. İmamoğlu, küçük yaşlarda kendisine hedef koyduğunu, ilkokuldan beri ‘Uzay ve Uçak Mühendisi’ olmak istediğini bildirdi. “Sınava girecek …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir