Dolar ve Altın Süper Çarşambaya Hazırlanıyor! Kur Tetikte Bekliyor

Dolar ve altında gözler ABD’den gelecek kritik 2 veriye kilitlendi. ABD’de yarın küresel piyasaları etkileyecek Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz kararı ve enflasyon verisi açıklanacak.

ABD enlasyon verisi ve FED’in faiz kararı, altını direkt olarak etkiliyor.

31 mart yerel seçimlerinin ardından dolardaki yatay seyrin devam edip etmeyeceği merakla bekleniyor.

Geçen hafta dolarda 40 kuruşluk bir artış yaşanmı, yatay seyir kısa süreliğine bozulmuştu. Dolar ardından yatay seyrine döndü.

Dolar bugüne 32,38 TL’den, Euro ise 34,87 TL’den başladı.

Yarın saat 15.30’da ABD enflasyonunun açıklanması ve ardından TSİ 21.00’da Fed’in faiz kararını açıklaması bekleniyor.

Haber Global’den Samet Cambaz’ın analizine göre geçtiğimiz cuma açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde gelmiş ve yıllık ücretleri artışın hızlandığı görülmüştü. Bu da doları güçlendirirken, küresel borsalarda satışlara neden olmuştu.

Verilerin ardından piyasaların Eylül’de Fed’den faiz indirim beklentisi azaldı. ABD’de yüksek faiz gelişmekte olan ekonomilerden döviz çıkışını hızlandırıyor ve yatırımcılar daha yüksek faiz getirisi elde edeceği beklentisiyle parayı ABD’ye park ediyor.

ALTIN DA BEKLİYOR

Altın fiyatlarında geçtiğimiz hafta yaşanan ani düşüşlerin ardından, önümüzdeki hafta yatırımcılar FED’in faiz kararı ve ABD TÜFE verilerine odaklanacak.

FED’in faizde bir değişiklik yapmaması beklenirken, FED Başkanı Powell’ın açıklamaları büyük önem taşıyacak. Çarşamba günü açıklanacak olan ABD TÜFE rakamlarının beklentinin altında kalması, altın için olumlu bir sinyal olabilir. Uzmanlar, ons altında 2280 dolar ve gram altında 2370 TL seviyelerinin korunması durumunda kademeli alım düşünülebileceğini ifade ediyor.

Altın fiyatlarında geçtiğimiz hafta oldukça hareketli bir dönem yaşandı. ABD’den gelen zayıf verilerin etkisiyle ons altın ve gram altın değer kazandı ve cuma günü itibarıyla ons altın 2385 doları, gram altın ise 2475 TL’yi aştı. Ancak cuma günü Çin ve ABD’den gelen veriler altın fiyatlarında sert düşüşlere neden oldu.

Çin’in altın alımlarını durdurduğuna dair haberler ve ABD’den gelen mayıs ayı tarım dışı istihdam rakamlarının beklentinin üzerinde olması, FED’in faiz indirimi beklentilerini erteledi ve bu durum altına satış getirdi. Ons altın ve gram altın, 2300 doların altına inerek haftayı düşüşle tamamladı.

Yatırımcılar şimdi gözlerini FED’e çeviriyor. FED’in faiz kararı, 12 Haziran Çarşamba günü saat 21:00’de açıklanacak. Faiz oranında herhangi bir değişiklik beklenmezken, Powell’ın istihdam rakamlarına dair açıklamaları piyasalar için önem taşıyor. Ayrıca, önümüzdeki hafta açıklanacak olan ABD TÜFE rakamları da yatırımcıların radarında olacak. TÜFE’nin beklentinin altında gelmesi, “güvercin FED” beklentilerini destekleyebilir ve altın fiyatlarına olumlu yansıyabilir.

Uzmanlar, ons altın için 2280 doların önemli bir destek seviyesi olduğunu vurgularken, gram altında da 2370 TL seviyesinin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtiyor. Jeopolitik risklerin devam etmesi ve fiyatların son düşüşünü göz önünde bulundurarak, altının orta ve uzun vadeli kademeli alımlar için uygun seviyelerde olduğu değerlendiriliyor.

GÜVENLİ LİMANDA SEYİR NASIL OLACAK?

Cnbc-e’de yer alan habere göre Fed’den gelecek açıklamalar kritik önem taşıyor. Fed, politika faizini 22 yılın zirvesi olan yüzde 5,25-5,50 seviyesinde tutuyor. Bu Fed’in kemerleri 22 yıldır hiç olmadığı kadar sıktığı anlamına geliyor. Fed’in faizde aşağı yönlü adımlar atmaya Kasım ayında başlaması bekleniyor. Faizde indirim yönünde atılacak adımlar altın fiyatlarında hareketlilik yaratabilir.

Altın fiyatları için bir diğer faktör jeopolitik gelişmeler. Artan jeopolitik çatışmalar altının değerinin artmasına neden oluyor. Merkez bankaları, 2022’nin sonundan bu yana döviz rezervlerinin altın kısmını artırma politikasını izliyor. Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre merkez bankaları, 2023’ün ilk dokuz ayında 800 ton altın aldı. Bu rakam önceki yıla göre yüzde 14 artışı işaret ediyor. Merkez bankalarından gelen aşırı talep, altının değerini 2023’te yüzde 10 artırdı.

Küresel enflasyonda 2023’te zirve noktalara ulaşıldı. 2024’ten itibaren enflasyonist baskıların hafiflemesi bekleniyor. Enflasyonun gerilemesiyle devlet tahili faiz oranlarında da düşüş görülecek. Bu da altın gibi varlıkları göreceli olarak çekici hale getirebilir.

Gelişmekte olan ekonomilerdeki altın talebi de bir diğer etken olarak öne çıkıyor. Altın tasarrufu bu ülkelerde enflasyon ve kur riskine karşı korunmanın alternatifi olarak görülüyor. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin para birimi bağımsızlıklarını geliştirmek için altına talebi artırıyor.

Ancak Çin Merkez Bankası, 18 ay üst üste alım yaptıktan sonra Mayıs ayında rezervlerine altın alımına ara verdi. Bu seyrin nasıl devam edeceği yakından takip edilecek. Tüm bu faktörler altın fiyatlarının yönünde belirleyici rol oynayacak.

BoFA

ABD’li bankacılık devi Bank of America (BofA), altının ons fiyatının 2025 yılına kadar 3 bin doları aşacağını öngördü. Bankanın analizine göre merkez bankalarından gelen güçlü talep ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine başlamasıyla birlikte yatırımcılar piyasaya geri dönecek.

GOLDMAN

Yatırım bankası devi Goldman Sachs da altında yükselişin sürmesini bekliyor. Banka, 2024 yıl sonu için altının ons fiyatı hedefini 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolar seviyesine çıkardı.

Goldman da Çin dahil merkez bankalarının talebini gerekçe göstererek emtia piyasasında büyüme için birçok nokta olduğunu belirtti. Goldman Sachs, altına olan talebin, Fed’in faiz indirimleri ve ABD seçimlerinin sonuçlarına bağlı olarak artabileceğine dikkat çekti.

JP MORGAN

ABD’li yatırım bankası JPMorgan da altın fiyatlarında yükseliş bekliyor. JPMorgan, 2024 yılı için altın fiyatının ons başına 2 bin 315 dolar olacağını öngörüyor. Bankanın altının onsunun gelecek yıl 2 bin 504 dolara çıkacağını öngörüyor.

UBS

UBS stratejistleri altın tahminlerini Eylül ayı sonu itibarıyla ons başına 2 bin 500 Dolara, yıl sonu itibarıyla ise 2 bin 600 Dolara yükseltti.

CİTİ

Citi analistleri, altının 6-18 ay içinde 3 bin Dolara yükselebileceğini öngördü. Citi, 2024 için altın tahminini yüzde 6,8 artışla 2 bin 350 Dolara, 2025 tahminini de aynı oranda artışla 2 bin 875 Dolara yükseltti.

Dünyadaki altın tüketiminin yüzde 50’si kuyumculukta, yüzde 40’ı yatırımlarda, yüzde 10’u ise sanayide kullanılıyor. En büyük altın üreticileri Çin, Avustralya, ABD, Güney Afrika, Rusya, Peru ve Endonezya. Mücevheratta en büyük altın tüketicileri Hindistan, Çin, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Rusya ve BAE.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir