DİSK-AR: ‘Enflasyon hala çok yüksek, fiyat artışları devam ediyor’

TÜRKİYE’DE ENFLASYON RAPORU: DİSK-AR’DAN AÇIKLAMA

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi, (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon verilerine ilişkin raporunu paylaştı.

Rapora göre, enflasyondaki artış hızında baz etkisi nedeniyle bir yavaşlama görülse de fiyatların hala arttığı ve özellikle dar gelirli kesimleri derinden etkilediği vurgulandı. “Fiyat artış hızındaki düşüş, fiyatların düşüşü anlamına gelmiyor” denildi.

Gıda fiyatlarının genel ortalamadan çok daha hızlı arttığı belirtilen raporda, bu durumun özellikle düşük gelir gruplarını daha fazla etkilediği ifade edildi. Raporda, “TÜİK, halkın hissettiği enflasyon oranı ve beklenen enflasyonu da dikkate alarak yeni veriler yayımlamalıdır. Ayrıca gelir gruplarına göre enflasyon farklılıkları da açıklanmalıdır.” değerlendirmesi yapıldı.

”HİSSEDİLEN ENFLASYON RESMİ VERİLERİN ÜZERİNDE”

Raporda, TÜİK’in madde sepeti fiyatlarını Haziran 2022’den bu yana açıklamadığı ve bu durumun resmi enflasyon verilerine olan güvensizliği artırdığı belirtildi. Raporda, “TÜİK’in tartışmalı enflasyon verilerine göre bile Türkiye’de enflasyon yüksek seviyede devam ediyor” denildi.

2023 yılında hissedilen enflasyonun açıklanan resmi enflasyonun yaklaşık iki katı olduğu belirtilen raporda, TÜİK’in Tüketici Eğilim Anketi’nden elde ettiği “hissedilen ve beklenen enflasyon” verilerini paylaşması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, yıllık enflasyon ile 12 aylık ortalamalara göre hesaplanan enflasyon oranı arasındaki farkın açıldığına dikkat çekildi.

Raporda, Temmuz 2024’e kadar ortalamalara göre enflasyon oranının yıllık enflasyonun üzerinde seyrettiği ancak Nisan 2025 itibarıyla yıllık enflasyonun 10,9 puan gerisine düştüğü belirtildi. “Enflasyonla mücadele sadece rakamlarla değil, gelir adaletsizliği ve fiyat artışlarından en çok etkilenen kesimlerin korunmasıyla mümkündür” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

İstanbul’da yaşamanın maliyeti 90 bin lirayı geçti: Geçen yıla göre yüzde 51’den fazla arttı

İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 90 bin lirayı aştı.

İsviçre enflasyonunda durgunlaşma

İsviçre’de tüketici fiyatları Nisan ayında bir önceki yıla göre değişmeyerek ekonomistlerin yüzde 0.2 artış beklentisini boşa çıkardı. Mart ayında kaydedilen yüzde 0.3’lük artıştan sonra gelen bu sabit seviye, ülkede Mart 2021’den bu yana görülen en …

Dolar/TL haftaya nasıl başladı? (5 Mayıs Pazartesi 2025)

Liranın dolar ve Euro karşısındaki eriyişi devam ediyor. İstanbul serbest piyasada dolar 38,5810 liradan, Euro 43,7590 liradan haftaya başladı. Cuma günü doların satış fiyatı 38,5550 lira, Euro’nun satış fiyatı ise 43,8730 lira olmuştu.

Sanayiciler batmaya mahkum

Sanayicilerin endişesi artıyor. Makina İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Ağrikli, “Bir sanayicinin ihracatı ya da ithalatı varsa o sanayici batmaya mahkum artık” dedi.

Kurumlar vergisi beyannamesi için son gün yarın

Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2024 hesap dönemine ait beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri yarın gün sonunda dolacak.

Telefon ve internet tarifelerinde yeni dönem! e-Devlet’te devreye alındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, vatandaşların, telefon ve internet tarifelerini karşılaştırabilmesini sağlayan yeni hizmeti e-Devlet üzerinden devreye aldıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Mobil telefon, sabit internet ve telefon tarifeleri tek bir platform üzerinden kıyaslanabilir hale geldi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir