AB, Türkiye’deki Suriyelilere 1 milyar euroluk destek sağlayacak

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’deki Suriyelilere yönelik destek paketlerine bir yenisini daha ekledi. 1 milyar euroluk taahhüt, Suriye konulu konferansta kayıtlara geçti.

AB’DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

AB Türkiye’deki Suriyelilere ve ev sahibi topluluklara yardım sağlayacağını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, “Suriye ve bölgenin geleceğinin desteklenmesi” konulu 8’inci Brüksel Konferansı’nın sonuçlarına ilişkin detaylara yer verildi.

DESTEK SÖZÜ

AB’nin 2024 ve 2025 için 2,12 milyar euro taahhütte bulunduğunun belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

TÜRKİYE’YE 1 MİLYAR EURO

AB, 2023’te yapılan 7’nci Brüksel Konferansı’nda Suriye’deki nüfusun yanı sıra Suriyeli mülteciler ve Lübnan, Ürdün ile Irak’taki savunmasız ev sahibi topluluklara yönelik 2024 yılı için verdiği 560 milyon euroluk taahhüdü teyit etti.

AB söz konusu komşu ülkelere 2025 yılı için ilave 560 milyon euro taahhüt etti. AB, Türkiye’deki Suriyeli mültecileri ve hassas durumdaki ev sahibi toplulukları desteklemek için 1 milyar euro taahhütte bulundu.

İKİ YILLIK PAKET

Açıklamada, ayrıca 2025 taahhütlerinin 2027 yılına kadarki dönemi kapsayan mali paketin bir parçası olduğu belirtildi.

‘SİYASİ ÇÖZÜM DESTEKLENMELİ’

Açıklamada, konferansın AB yönetimi ile üye ülkelerini, Suriye’nin komşu ülkelerini, diğer ortak ülkeler ve bağışçıların yanı sıra Birleşmiş Milletler dahil uluslararası kuruluşlardan temsilcileri bir araya getirerek, Suriye’de BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda müzakerelere dayalı bir siyasi çözüme ulaşılmasının desteklenmesinin acil önemi vurgulandı.

7,5 MİLYAR EURO HİBE

AB Komisyonu’nun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, konferansın sonunda yaptığı açıklamada toplam 7,5 milyar euro hibe ve kredinin taahhüt edildiğini duyurmuştu.

KATAR’DAN MİLYONLARCA DOLARLIK DESTEK

Öte yandan Katar, Suriye halkına yönelik insani yardımlara 75 milyon dolar destekte bulunacak.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Lulva el-Hatır, Suriye konulu 8. Brüksel Konferansı’nda konuştu.

‘SURİYE’NİN YANINDAYIZ’

Hatır, net bir sayı vermeden ülkesinin daha önce yaptığı katkıları hatırlatarak, “Katar’ın kardeş Suriye halkı yararına insani çabalara ve müdahalelere destek olmak amacıyla” hareket ettiğini söyledi.

‘KRİZLERDEN DOLAYI VAATLER ETKİLENMEMELİ’

Katarlı Bakan, “insani krizlerin çokluğunun Suriye ve halkına yönelik vaatleri etkilememesini umduğunu” sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir