53 yıllık Sovyet Venüs uzay aracı Dünya’ya düşecek

53 Yıllık Sovyet Venus Uzay Aracı Dünyaya Düşmeye Hazırlanıyor




1972 yılında Venüs‘e ulaşma çabasıyla fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yaklaşık 53 yıl sonra Dünya’ya geri düşmeye hazırlanıyor. Henüz görevinin başında başarısız olan bu uzay aracı, yetersiz hız nedeniyle Venüs’ün yörüngesine ulaşamamıştı. Bugün, hala Dünya’nın yörüngesinde bulunan bu aracının yakın bir tarihte kontrolden çıkmış bir şekilde atmosfere girmesi bekleniyor.

Görev Başarısız Olmuştu

Kosmos 482, 31 Mart 1972‘de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü‘nden fırlatıldı. Sovyetler Birliği’nin Venüs’e ulaşma amacıyla başlattığı bu görev, bir motor arızası nedeniyle başarısız olmuştu. Aracın motoru, Venüs’ün yörüngesine giriş için gerekli hızda bir ivme kazandıramayınca uzay aracı Dünya’nın yörüngesinde kalmaya devam etti. Aracın büyük bir kısmı, birkaç gün içinde çeşitli parçalar halinde Dünya’ya yeniden giriş yapmış olsa da daha büyük kalıntılar bugüne kadar yörüngede dönmeye devam etti. Başarısız olan görev, toplamda yaklaşık 500 kg olan bir taşıyıcı araç ve iniş sondasından oluşuyordu.




Hollanda’dan bir uydu izleyicisi olan Marco Langbroek, Kosmos 482’nin Dünya atmosferine Mayıs ayının ikinci haftasında gireceğini tahmin ediyor. Ancak, kesin bir tarih vermek şu an için zor. Güneş’in aktif fazda olması, atmosferin genişlemesine ve yörüngedeki nesnelerin daha hızlı bir şekilde atmosferle karşılaşmasına neden oluyor. Bu da uzay aracının erken bir tarihte geri dönmesini sağlayabilir.

Parçalar Yüzeye Kadar Ulaşabilir

Bununla birlikte Kosmos 482’nin yeniden giriş sırasında atmosferde tamamen yanarak yol olması beklenmiyor. Çünkü bu uzay aracı, Venüs atmosferine girmeyi amaçlayan ve yüksek ısıya dayanıklı olarak tasarlanmış bir araç. Dolayısıyla atmosferden geçerken bazı parçaların yüzeye düşme ihtimali bulunuyor.

Öte yandan uzay aracının kalıntılarının nereye düşeceği de şu an için tam olarak kestirilemiyor. Yörüngedeki hareketler ve atmosferin sürtünmesi sonucu iniş zamanı ve yeri değişkenlik gösterebilir. Ancak, büyük olasılıkla uzay aracı kalıntıları okyanusa düşecek.

Related Posts

Samsung Galaxy S25 FE yakında geliyor: İşte beklenen özellikleri

Samsung, yakın tarihte tanıtılan Galaxy S25 modellerinin ardından seriye yeni bir Fan Edition modeli eklemeye hazırlanıyor. Son olarak yeni bir sızıntıda telefonun varlığı ve kullanılacak yonga seti belli oldu. Samsung, Exynos tercihini bir nesil …

Google, bir uygulamanın daha fişini çekiyor! “Play Oyunlar” tarih oluyor

Google, Android ekosisteminin uzun süredir parçası olan Play Oyunlar uygulamasını sonlandırmaya hazırlanıyor. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiş olsa da, Play Store arayüzünde yapılan kod değişiklikleriyle birlikte doğrulandı. Uygulama …

Bir ilk daha: Laboratuvar ortamında, gerçeğe çok yakın tavuk eti üretildi

Tokyo Üniversitesi bilim insanları, geleneksel çiftlik üretimine ihtiyaç duymadan, gerçek tavuk dokusunu ve yapısını taklit eden laboratuvar ürünü tavuk eti geliştirdi. Bu devrim niteliğindeki teknoloji, hem gıda sektörünü hem de sağlık alanlarını kökten değiştirebilir.

Galaxy Watch Classic geri geliyor! Büyük sürpriz

Samsung, döner çerçevesiyle tanınan Galaxy Watch Classic serisini bir yıl aradan sonra yeniden kullanıcılarla buluşturuyor. Şirketin üzerinde çalıştığı yeni model “Galaxy Watch8 Classic”, kısa süre önce Bluetooth SIG veri tabanında SM-L505U model …

Geleceğin kaplanını besliyoruz; ehlileştirmezsek av olabiliriz

Bir köprünün çökmek üzere olma ihtimali yüzde 20 olsa, kimse o köprüden geçmeyi göze almazdı. Bir uçağın düşme ihtimalinin yüzde 20 olduğunu bilseydik, kimse o uçağa binmezdi. Fakat, yapay zeka gibi devrim niteliğindeki bir teknolojiyi, ona olan …

Sony, çip birimini ayrı bir şirket haline getirebilir

Bloomberg’in haberine göre, Sony yarı iletken bölümü olan Sony Semiconductor Solutions’ı ana şirketten ayırarak ayrı bir birim haline getirmeyi planlıyor. Konuya yakın kaynaklara göre, Japon şirket çip işinin büyük kısmını hissedarlara dağıtmayı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir